NEŠTO o nama

Радост говора је место у коме су радост и говор најважнији. Своју љубав према логопедији и деци, емпатију према сваком појединцу који има говорно-језички проблем, огромну жељу да разумемо проблем и помогнемо свакој особи, смо усмерили на практичан рад и континуирано стручно усавршавање.

logo

Професионалност, специјално креирани програми за свако дете, постављање циљева и решавање истих у што краћем року чине Радост говора погодним местом за Ваше дете.

Очекујемо Вас!

Naš tim

У Едкативном центру Радост говора се трудимо да тим стручњака који ради са Вашом децом константно ради на свом усавршавању, на стицању нових искустава и прихватању нових стручних сазнања.

Уколико су Вам потребне информације, савет, или једноставно упознавање, позивамо Вас да нас слободно обиђете у нашим просторијама или нас контактирате путем телефона.

Упознајте људе који чине наш тим.

Кућица Радости

Креативне радионице за предшколце осмишљене на основу рада са великим бројем предшколаца и првака. Кроз дружење и игру сваке недеље за 75 минута, обогаћујемо речник, правилно се изражавамо, описујемо, гласно и јасно постављамо питања, развијамо пажњу, памћење, машту, графомоторну спретност, елоквентност. Учимо бројеве, слова, пишемо, бојимо, певамо, имитирамо.

Наш концепт

Едукативни центар Радост говора има за циљ да подстакне и унапред комплетну личност детета, делујући стимулативно на све сегменте развоја. Унапређивањем знања и разумевања родитеља у области говора, језика и комуникације, ширимо едукацију и свест о превенцији која је веома значајна.

Sistematski pregledi

Систематски прегледи

Закажите обавезни логопедски преглед детета за полазак у први разред.

У најкраћем року добијате процену, извештај са потврдом као и пуно савета.

  • Систематски преглед
  • Логопедски извештај
  • Потврда за школу

Наш мотив

Успеси у досадашњем раду са великим бројем деце, искуство у раду са родитељима и децом на Дечијем диспанзеру Војномедицинске академије, одлична тимска сарадња са стручњацима из свих области дечијег развоја, задовољство родитеља као и њихова подршка и препоруке су били основа за оснивање Едукативног центра Радост говора.

Душа се лечи када сте међу децом

Кад угледам дете, оно буди у мени две емоције, нежност због онога што јесте и поштовање због онога што ће можда постати.

Често постављана питања

Уколико имате питања, не оклевајте да нас контактирате путем телефона или уз помоћ контакт форме на сајту.

Када нас контактирате и закажете свој први преглед, топло ћемо Вас примити у простор Едукативног центрa Радост говора. Не заборавите да онога тренутка када дођете у Радост говора, Ваше дете постаје и дете Радости говора и Ваша брига постаје наш задатак.

Неоспорно је да су родитељи најважнији у одрастању детета а логопед је медијатор који својом стручношћу и објективношћу помаже детету и родитељу.. Зато је први сусрет са Вама, наш почетак грађења поверења, узајамног поштовања и стварања услова да дете развије све своје капацитете.
Први корак у решавању говорно-језичког проблема је откривање и отклањање узрока који доводе до потешкоћа и доприносе његом увећавању.

Дијагностика нам пружа сагледање стања из различите перпективе. На основу стручне опсервације и процене се открива поље деловања и креирају индивидуални третмани.

Процена понекад подразумева укључивање стучњака других делатности ради добијања комплетног увида у капацитете детета, чије услуге можете добити у едукативном центру Радост говора. Након првог сусрета,Ви добијате стручно мишљење о говорно-језичком статусу Вашег детета, добијате савете и детаљан план рада као и временске оквире, очекивања и процене.

Уколико постоји потреба за третманима, договарамо се и континуирано радимо заједничким снагама. Са пуно љубави и радости остварујемо унапред ођређене циљеве и унапређујемо дечији развој.
Врата Едукативног центра су отворена за сваког појединца без обзира на узраст, стање и способности. Вођени идејом да сваки човек има аутентичну личност, ту личност једнако поштујемо и код двогодишњака и код двадесетогодишњака.
Превентивни прегледи су веома значајни јер помажу да се рано открије предиспозиција за евентуални настанак проблема и да се на време делује и спречи настанак истих. Превентивни преглед пружа стручну процену развоја детета и информише родитеље у којим аспектима и на који начин се дете може стимулисати, открива које су дететове “јаче и слабије стране“. Спроводи се у виду интервјуа са родитељима као и проценом развоја детета.

У Едукативном центру Радост говора, сва деца и сви родитељи су добродошли. Ту смо да Вам пружимо помоћ и савете у вези са дилемама, питањима о развоју вештина и способности Вашег детета.

“Добар савет злата вреди”, велика истина се крије у овој изреци а ми се усуђујемо да је мало изменимо: ”Примена доброг савета више од злата вреди.” За свако дете постоји јединствен савет.

Током превентивних и систематских прегледа, сваки родитељ из Едукативног центра Радост говора понесе бар један савет који се најчешће односи на следећи ниво развоја, шта може да се очекује, на шта би требало обратити пажњу и када и због чега потражити стручну помоћ.
Примена савета доприноси спречавању настанка проблема, и скраћује време решавања евентуалних актуелних потешкоћа.
Саветовње на раном узрасту подразумева обуку родитеља на који начин да подстичу говорно-језички развој свог детета. Посета логопеду на раном узрасту и када не постоје разлози за бригу је управо пожељна из горе наведених разлога.

Саветовањем, родитељи науче како да препознају и разумеју одређене развојне тешкоће које су саставни део одрастања, обогаћују своје искуство,лакше се носе са променама које су динамичне током раног развоја,па се на тај начин и шири свест о значају говора и језика као и боље разумеју деца са оваквим проблемима и потешкоћама.

Постоји велика разлика између савета које негде прочитате од стручног савета када логопед упозна Вас и дете. Некада општи савети за развој говора које негде прочитате могу имати контра ефекат за Ваше дете.
Како је свако дете индивидуа за себе, управо због те посебности, резултати процене откривају специфичности у способностима баш тог детета.

Током сваког логопедског третмана, родитељи добијају циљане савете који се односе на спровођење актуелног плана и програма вежби. Веома смо транспарентни, да родитељима проближимо стручни део на начин који је њима разумљив, јасан и применљив у свакодневним активностима.

Наше искуство показује да су стручни савети веома корисни родитељима и доприносе ефикасном и брзом решавању првобитног стања.
Логопедски третман у Едукативном центру Радост говора је креативна комуникативна размена између детета, логопеда и родитеља, корисна за сва три члана. Уважавајући индивидуалност појединца, за свако дете креирамо јединствен план рада. Чак и код деце где су нам циљеви слични, начин остваривања циљева је различит, зато су наши логопедски третмани креативни,маштовити,другачији, посебно осмишљени према потребама сваког детета.

Кроз заједничку интрекацију решавајући примарни говорно-језички проблем, развијамо толеранцију, другарство, уважавање, осећај припадности, осећај успешности, подстичемо развој аудитивне и визуелне перцепције, памћења, мишљења, пажње и социјализације.
Третмани трају 45мин или 60 мин, спроводе се индивидуално уз присуство родитеља (поред детета) или у близини детета(иза паравна) одакле и аудитивно и визуелно могу пратити третман. По потреби логопед укључује родитеља у рад, како би пробао да изведе одређену вежбу.Важно нам је да су родитељи присутни и укључени како бисмо им омогућили потпуни увид у рад као и детаљно праћење и разумевање решавања проблема. Погрешно је мишљење да се логопедски третман посматра као час или тренинг који је изолован део дететовог свакодневног функционисања. Ми сваки дан комуницирамо, па је сваки разговор вежба и свака интеракција са вашим дететом је стимулус ако је усмерите и водите подучени стручним саветима.
Имамо велику одговорност како приступамо детету и како ће дете доживети појам логопеда, особу са којом ће провдити неко време трудећи се да коригује или научи нешто ново и која ће у његовом животу оставити неки траг. Из перспективе детета логопед постаје можда прва фигура која ће му пренети утисак како је то учити и како вежбом можемо доћи до резултата, зато је важно да то искуство буде позитивно, забавно и обогаћено топлим емоцијама јер кроз призму тог рада ће дете стварати однос према школи, обавезама и раду. ЕЦ Радост говора има за циљ да остави траг велике радости али успеха као награде за вежбу.
Оно што родитељи истичу као позитивне ефекте логопедских третмана јесу значајане промене код детета као што су флуентан, течан говор, разумљив садржај онога што дете говори,употреба нових речи, дужих реченица, иницирање комуникације, јасно формулисање питања,развој интересовања према причама, писању, цртању, учењу песмица које дете није показивало пре третмана.

Многа деца избегавају говорне ситуације управо због свесности своје језичке баријере и након отклањања бариијера изненађују своју околину вербалном експресијом којом изражавају своје жеље, осећања, питања а што је од велике важности за целокупни развој личности.
Први разред је важан догађај и за дете и за родитеља. Испуњен радошћу али и страхом. С поласком у школу дете добија прву озбиљнију одговроност у ситуацијама без присуства родитеља.

Школски програм трпи велике промене последњих година што се одражава на очекивања која се постављају пред дете. Динамика реализације програма се разликује међу школама што свакако додатно буди већ уплашене родитеље.

Припрема за школу би требало да буде заступљена још на раном узрасту. Описивање појмова, разликовање животиња, објашњавање шта чему служи, бојење, цртање, лепљење, сецкање, пребројаваање, уочавање и разликовање облика само су део основе за касније проширивање знања.

Интезивна припрема за школу која прати данашње трендове образовања требало би да се спроводи кроз предшколски програм у свакој предшкоској установи.Оно што недостаје јесте детаљно праћење деце и указивање родитељима на шта треба да обрате пажњу.

Специјално креирани програми који се спроводе у ЕЦ Радост говора имају за циљ да припреме дете за школу и олакшају му прихватање школских обавеза. Не пропустите предшколски период да лагано и кроз игру припремите Вашег будућег првака.

Вештине читања и писања као најсложенији облици људске комуникације захтевају низ способноти као и међусобно добро функционисање различитих система. Зато су систематски прегледи веома важни, јер откривањем могућности детета, добијамо шансу да утичемо правовремено и ефикасно као и да поспешимо и ускладимо функционисање свих сегмената неопходних за усвајање ових вештина.

Рад на графомоторици, усмеравању пажње,савладавању фонлошке анализе и синтезе гласова у речи, правилно писање слова и бројева, читање кроз срицање,рад на разумевању појмова,вежбе социјалних интеракција само су неке од активности којима е малишани припремају за И разред у ЕЦ Радост говора.
У едукативном центру Радост говора се врше систематски прегледи на свим узрастима до поласка у први разред.

Систематски прегледом откривамо како се развијају способности Вашег детета на плану говора, језика, комуникације, фине моторике и когниције. Спречавамо настанак потешкоћа саветима или третманима, едукујемо родитеље у којим сегментима би требало обратити пажњу или деловати и на који начин. Што раније обавите систематски преглед, унапредићете развој детета.
Статистика показује велики пораст у броју деце са развојним проблемима, све већи број деце који касније проговарају.Ово је светски актуелна тема којом се баве многе медицинске и хумане науке. Док они проналазе могуће узроке, ми који смо у контакту са децом и родитељима смо у обавези да делујемо и да Вам приближимо значај ране детекције и превенције.

Пожељно је да до краја и године живота имате један логопедски преглед.То предлаже стручна литература,светски стандарди али и наша пракса.

Систематски прегледи на раном узрасту представљају потпуну иновацију за родитеље. Колико је значајно и зашто је важно да ли и како беба сиса, да ли жваће и гута,да ли се осмехује мајци, да ли гуче, како проводи време, шта слуша, којим језиком се говори у кући, да ли користи цуцлу,да ли може да исплази језик, колико времена проводи гледајући цртане филмове, сазнаћете управо на оваквим прегледима.
Систематски логопедски преглед је обавезан на предшколоском узрасту детета пре поласка у И разред. Наше анализе из праксе показују да је код 80% предшколаца након систематског прегледа било потребе за логопедским третманом, а у 100% случајева су родитељи били пријатно изненађени саветима које су добили.

Ми се трудимо да сви родитељи који посете Радост говора, развију свест о значају раног праћења и када дођу на обавезан преглед пред школу већ иза себе имају бар два сиситематска прегледа што подразумева да ако је проблем и детектован до предшколског је решен.
Велики број деце који је имао озбиљне говорно-језичке проблеме откривне тек са четири године на систематском прегледу, имало је лошију прогнозу и спорији напредак у односу на децу са истим проблемом који су укључени у логопедски третман у другој години живота. Четворогодишњаци код којих је уочена потреба за третманом и код којих је спровођен логопедски третман на том узрасту су као предшколици показивали већа постигнућа и боље развијене способности у односу на децу која никада нису била на логопедским третманима.

Нека систематски преглед буде наше прво драгоцено познанство после кога ће се увећати радост и развити говор.
Едукативни центар Радост говора пружа стимулацију развоја сваком детету.Унапређивањем дечијег развоја кроз програм подстицања вештина и способности, утичемо на социјализацију кроз бољу адаптацију детета у вртић, вршимо припрему за полозак у школу,развијамо речник као и језичке способности.Програми подстицања вештина и способности утичу на унапређивање комуникативних вештина деце, усмеравању пажње на задату активност,побољшање концентрације, начин учења као и боље и брже сналажење у новим ситуацијама. Подстицајни програми унапређују графомоторне и визомоторне способности.Развијамо машту, радозналост, социјалне вештине, подстичемо емпатију и учимо о емоцијама,друштвено пожељном и непожељном понашању.

Када рани развој посматрамо као основу за сваки даљи вид учења,напредовања и усавршавања онда је задатак да ту основу обогатимо и проширимо и саградимо од најпотребнијих способности , знања, емоција и вештина. Јача основа даје могућност постављања високих циљева чије врхове могу постићи само они са широком и сигурном основом.

Улагање у дечији развој је од непроцењиве вредности, време издвојено и квалитетно проведено са децом је материјал за ту базу.

Контакт

Уколико имате било какво питање, не оклевајте, позовите нас или нам пошаљите поруку! Ми ћемо Вам одговорити у најкраћем могућем року.

©2018 - Радост Говора
ћир